Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

De overgang van oud naar nieuw in verschillende culturen

Elke cultuur heeft zo z’n eigen kenmerken. Elke cultuur heeft bijvoorbeeld bepaalde feestdagen die er “heilig” zijn waarbij werknemers verlof hebben of waarbij mensen bepaalde tradities in ere houden. Denk maar aan de nationale feestdagen, religieuze feesten of echte typische volksfeesten die je enkel en alleen in een specifiek land vindt.

Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan Koningsdag in Nederland waarbij de verjaardag van de Koning gedurende een hele dag gevierd wordt. Of aan La Tomatina waarbij de inwoners van het Spaanse stadje Buñol elkaar mogen bekogelen met tomaten. Deze feesten maken onderdeel uit van en creëren eigenlijk ook de cultuur van een land.

Hoe viert men de overgang van oud naar nieuw

Maar wat ik mij onlangs afvroeg is hoe de overgang van oud naar nieuw in de verschillende culturen gevierd wordt. Doordat ik zelf al redelijk wat gereisd heb, weet ik wel hoe de overgang van oud naar nieuw in sommige landen gevierd wordt. Meestal is dit eigenlijk overal hetzelfde: door te feesten.

Toch weiger ik te geloven dat in elk land ter wereld de overgang van oud naar nieuw “gevierd” wordt door de hele nacht door te feesten, vuurwerk af te steken, … Zou de overgang van oud naar nieuw bijvoorbeeld ergens niet gevierd worden door te feesten, maar door te rouwen? Of zouden er landen zijn waar de overgang van oud naar nieuw geen aandacht krijgt? Ik ging op zoek naar de verschillende manieren waarop de overgang van oud naar nieuw gevierd wordt in de verschillende culturen.

Feliz Año Nuevo

In Spanje is het de traditie dat veel mensen tot middernacht thuis blijven bij familie om zo het oudejaar af te sluiten. Na middernacht gaan vooral de jongere mensen gaan feesten om zo het nieuwe jaar in te zetten. Een opmerkelijke traditie in Spanje zijn de “druiven voor geluk”. Hierbij krijgt iedereen een schaaltje met twaalf druiven. Vanaf middernacht moet je per klokslag één druif eten. Dit zou geluk en voorspoed brengen voor het nieuwe jaar.

Kainourgios Chronos

Terwijl het bij ons de traditie is om je schoentje voor Sinterklaas te zetten, doen de Grieken dit met Oudejaar. Dan zetten de Griekse kinderen hun schoentje bij de kachel op nieuwjaarsdag in de hoop een geschenk te ontvangen van Sint Basil.

Bonne Année

De manier waarop de Fransen de overgang van oud naar nieuw vieren is vergelijkbaar met de manier waarop wij Belgen dat doen. Oudejaarsavond wordt in Frankrijk in grote groepen tegelijk gevierd tijdens een feest of dergelijke.

Gelukkig Nieuwjaar

Bij onze Noorderburen, in Nederland, viert men de overgang van oud naar nieuw bij familie en vrienden. Terwijl de Nederlander kijken naar een eindejaarsconference waarin het voorbije jaar samengevat wordt, worden er dan ook oliebollen of appelflappen gegeten om zo het nieuwe jaar in te zetten.

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Artikel 27

Theme by Anders Norén