Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

De Belgische cultuur uitgelegd

Wanneer ik op reis ben in het buitenland en de mensen vertel dat ik afkomstig ben van België zijn de meeste mensen meteen enorm enthousiast. “Oh Belgium, such a nice country!”, hoor ik vaak. En dat is het ook echt. Vaak krijg ik dan ook de vraag om iets over de cultuur van België te vertellen. En dan moet ik vaak toch wat nadenken. Vertellen over de cultuur van België, hm. Veel mensen kijken vaak raar op wanneer ik vertel over de verschillen tussen de beide landshelften van België, Vlaanderen en Wallonië. Ongelofelijk dat er in zo’n klein landje nog zo veel verschillen kunnen zijn.

Heel veel verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië

Het is dan ook zeer moeilijk om in één specifiek woord over de Belgische cultuur te spreken. Eerst en vooral zijn er natuurlijk de twee totaal verschillende taalgemeenschappen waardoor er vanzelfsprekend heel wat verschillen zijn tussen enerzijds de cultuur van Vlaanderen en anderzijds de cultuur van Wallonië. De samenlevingen in de beide landshelften worden dan ook volledig apart van elkaar georganiseerd.

Een voorbeeld hiervan is het onderwijs en de media van ons land. In de twee verschillende taalgemeenschappen zijn deze volledig gescheiden. Vraag gerust aan iemand in Vlaanderen naar de naam van een Waalse televisiezender, hij of zij zal toch eventjes moeten nadenken of zelfs het antwoord schuldig moeten blijven. Hetzelfde geldt voor kranten. Het Laatste Nieuws, de meest gelezen krant van Vlaanderen bestaat bijvoorbeeld niet in Wallonië. Omgekeerd bestaat La Dernière Heure dan ook niet in Vlaanderen.

Maar er zijn nog heel wat andere zaken die in Wallonië verschillen met die in Vlaanderen. Denk maar aan de gescheiden muziekindustrie waarbij de Vlamingen weinig interesse hebben in de muziek die door Walen gemaakt wordt, en omgekeerd. Mede is dit ontstaan door het taalverschil. Toch is het verschil kleiner geworden in vergelijking met vroeger. Vooral de invloed van Amerikaanse en Britse muziek is hier een reden voor.

Toch zijn er ook heel wat gelijkenissen

Denk maar aan de fierheid en de trots van hun cultureel erfgoed die de Belgen koesteren. En het feit dat België een echt bierland is. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden er verschillende bieren gebrouwen die wereldwijd bekend zijn. Het is vooral de grote diversiteit van bieren die ons land te bieden heeft die ervoor zorgt dat zelfs in de Verenigde Staten een Stella of een Chimay gedronken wordt.

Daarnaast is er ook nog het feit dat Belgen echte feestvierders zijn. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië vinden elk jaar een hoop traditionele feesten plaats die georganiseerd worden door ontelbare verenigingen. Tijdens de volksfeesten wordt er gegeten en gedronken tot iedereen er genoeg van heeft. En dan hebben we het nog niet gehad over de Belgische muziekfestivals…

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Artikel 27

Theme by Anders Norén