Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

Wat versta je onder kunst?

Tegenwoordig zijn er overal verschillende vormen van kunst te bewonderen. Persoonlijk vind ik dit een zeer positief gegeven. Hoe meer vormen van kunst er tentoon gesteld worden, hoe meer de mensen kunst zullen leren appreciëren. Vaak zijn mensen erg kritisch wanneer ze het woord kunst horen. Geldverspilling, rare dingen, niet nodig, … Dit zijn termen die mensen vaak gebruiken wanneer hun mening gevraagd wordt over een bepaald kunstproject.

Kunst in de stad

Toch liggen er enorm veel mogelijkheden om kunst wat “populairder” te maken bij het gewone volk. Vaak moeten mensen te veel moeite doen om kunst te ontdekken. Ze moeten naar musea gaan waar ze een te hoge inkomprijs moeten betalen om vervolgens kunstwerken te zien waarbij ze zich weinig of niks kunnen voorstellen. Na zo’n bezoek aan een museum beslissen mensen vaak meteen dat ze nooit nog een museum bezoeken, laat staan er voor te betalen.

Graffiti in de stad

Maar zoals ik al zei zijn er toch heel wat mogelijkheden om kunst populairder te maken bij mensen. Persoonlijk ben ik een voorstander van kunst in de stad. Op die manier breng je kunst heel dicht bij de mensen en hoeven ze maar hun huis uit te komen bij wijze van spreken om de kunstwerken te aanschouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is het kunstenfestival The Crystal Ship in Oostende. Dit is een nieuw tweejaarlijks kunstenfestival waarbij 20 verschillende internationale kunstenaars de stad Oostende inpalmen met kunst in de openbare ruimte.

Gedurende een tweetal weken creëren gekende en gerenommeerde kunstenaars enorme muurschilderingen en kunstinstallaties overal verspreid in Oostende. Aan de hand van een wandeling (met of zonder gids) kunnen de inwoners van Oostende en andere bezoekers de kunst ontdekken.

Floraliën opnieuw in de binnenstad

Een andere mooie poging om de kunst opnieuw naar de binnenstad te halen is het terugbrengen van de Gentse Floraliën naar de Gentse binnenstad. Sinds 1990 werden de Gentse Floraliën steevast in de hallen van Flanders Expo georganiseerd. Maar sinds dit jaar worden de Floraliën opnieuw in de binnenstad georganiseerd.

Floralien

Hierdoor kunnen de inwoners van Gent en alle andere bezoekers tijdens het bezoeken van de stad Gent genieten van de pracht van de vele bloemen tijdens de Gentse Floraliën, en omgekeerd. Mensen die speciaal voor de Floraliën gekomen zijn kunnen op hun beurt de Gentse binnenstad ontdekken. Een win-winsituatie dus.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Artikel 27

Theme by Anders Norén