Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

Juwelen zijn ook een vorm van kunst

Een echte specifieke definitie opnoemen om het woord kunst te beschrijven is eigenlijk vrij moeilijk. Meestal wordt er in het algemeen onder kunst het product dat een gevolg is van creatieve menselijke uitingen verstaan. Maar wat is dan zo’n product? Ook dat kan heel ruim opgevat worden.

Wanneer we het woord kunst horen, associëren we dit bijvoorbeeld meteen schilderijen en tekeningen. Ook fotografie, beeldhouwwerken en architectuur zijn voor de meeste mensen kunst.

Fotografie, media, muziek, …

Maar er zijn nog heel wat andere vormen van kunst zoals bijvoorbeeld fotografie, moderne media, muziek en zang, literatuur, … Eigenlijk bepaal je dus een beetje zelf wat er voor jou kunst is, en wat niet. Bovendien is kunst ook cultuurspecifiek en vooral ook tijdgebonden. Sommige objecten worden bijvoorbeeld als kunst bestempeld omdat ze uit een bepaalde tijdsperiode komen, andere gelijkaardige objecten die uit een andere tijdsperiode komen dan weer niet.

Maar naast de visie van de waarnemer is er uiteraard ook nog de visie van de maker, die vaak helemaal anders is. Iemand die iets gemaakt heeft zal bijvoorbeeld sneller zeggen dat het kunst is, terwijl de waarnemer het object niet als kunst zal bestempelen. Dit kan simpelweg zijn omdat het object bij de maker een bepaald gevoel oproept, en bij de waarnemer dan weer helemaal niet.

Zijn juwelen kunst of niet?

Juwelen zijn een uitstekend voorbeeld van een object dat voor de maker kunst kan zijn, en voor de waarnemer niet. Veel juweliers hechten enorm veel belang aan het feit dat de juwelen die ze maken uniek zijn en dus geen seriewerk zijn. Ze proberen ze zodanig te ontwerpen dat elk juweel een persoonlijk kunstwerk is voor de persoon die het zal dragen.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de juwelen in zilver van de Antwerpse goudsmederij Wim Meeussen. Alle juwelen worden op maat gemaakt, waardoor de klant dus een uiterst uniek object in handen krijgt.

Het feit dat de maker van de juwelen, in dit geval Wim Meeussen, heel wat gevoel en werk steekt in het ontwerpen en het maken van de juwelen, zorgt ervoor dat er net zoals bij een schilderij of een beeldhouwwerk van een kunstenaar sprake is van authenticiteit en dus ook van kunst.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2022 Artikel 27

Theme by Anders Norén