Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

De kunst van een goede nachtrust: 7 tips

We hebben ze allemaal wel eens, slapeloze nachten. Kleine dingen lijken ‘s nachts een stuk groter en houden je uit je slaap. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je, waardoor je zorgt voor een betere nachtrust. Na een nacht goede slaap, ben je productiever en een stuk vrolijker.

  1. Ritme is de basis

Een duidelijk ritme is de basis voor een goede nachtrust. Ga dus om vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden ook weer op, zo raakt je lichaam in twee weken gewend aan het ritme. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om het ritme aan te houden en een avondje stappen mag ook niet vergeten worden, maar probeer je doordeweeks aan vaste tijden te houden.

  1. Zorg voor weinig afleiding

computerschermHet wordt steeds breder uitgemeten in de media: zet je telefoon uit voordat je gaat slapen. Het blauwe licht van je telefoon zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt en door toch nog dat mailtje te lezen blijf je je hersenen stimuleren terwijl je wil gaan slapen. Tegenwoordig is er een oplossing voor het blauwe licht op je telefoon, namelijk een optie waardoor je een soort gele gloed over je beeldscherm krijgt. Het blauwe licht is hieruit gefilterd, waardoor je daar geen last meer van hebt als je wil gaan slapen.

Het wordt aanbevolen om 2 uur voordat je gaat slapen geen tv meer te kijken en ook je telefoon niet meer te gebruiken. Lees in plaats daarvan dat boek waar je maar niet aan toekomt.

  1. Zorg voor een goede temperatuur

Een koele frisse kamer is beter om in te slapen dan in een warme kamer. Zorg er dus voor dat je kamer goed geventileerd is door overdag een raam open te zetten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met het raam open te slapen. Een constante temperatuur is ook van belang. Dit bereik je door goede isolatie in je huis te hebben, denk aan muurisolatie en vloerisolatie. Zo ben je verzekerd van een constante temperatuur in je slaapkamer en dus van een betere nachtrust.

isolatieinsulation

  1. Maak je slaapkamer goed donker

Haal de televisie uit je slaapkamer en investeer in gordijnen die het daglicht buitenhouden. Daglicht geeft je lichaam het signaal dat het overdag is en het dus geen tijd is om te slapen. In een donkere kamer val je dus gemakkelijker en dieper in slaap.

  1. Mediteer voor het slapen

Met een druk hoofd vol met gedachtes je bed in gaan is geen goed idee. Probeer in plaats daarvaan te mediteren voordat je naar bed gaat. Zo maak je je hoofd leeg en ontspan je, waardoor je je geen zorgen gaat maken over van alles terwijl je wil gaan slapen. Er zijn veel verschillende methodes om te mediteren. Kijk bijvoorbeeld eens op YouTube voor een meditatielesje of huur een boek erover in de bibliotheek.

  1. sportenBeweeg voldoende

Veel bewegen is altijd aan te raden, maar als je niet lekker slaapt nog veel meer. Het is hierbij wel belangrijk dat je overdag veel beweegt en je jezelf ‘s avonds voldoende rust gunt. Door 1 tot 2 keer in de week intensief te bewegen, verhoog je de kans op een goede nachtrust flink.

  1. Verminder je caffeïne gebruik

Iedereen weet dat caffeïne niet bepaald bevorderlijk is voor je nachtrust. Ben jij een fanatiek koffiedrinker? Probeer dit af te bouwen en stap over op caffeïne-vrije thee. Caffeïne blijft tot wel 6 uur actief, dus zelfs als jij om 4 uur nog een kopje koffie drinkt op kantoor, heeft dit ‘s avonds effect op je slaap.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Artikel 27

Theme by Anders Norén