Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

Verschillende manieren om te profiteren van zonlicht

Zonne energie is helemaal van deze tijd, zonnepanelen verschijnen dan ook op steeds meer daken. Zonne energie heeft veel voordelen, zowel voor je portemonnee als voor onze planeet. Wist je dat er meerdere manieren zijn om zonne energie te gebruiken buiten de reguliere zonnepanelen? Hiermee maak je optimaal gebruik van het zonlicht.

Verschillende soorten dakpan zonnepanelen

Op de tekentafel zijn er 2 soorten dakpan zonnepanelen bedacht die momenteel verkrijgbaar zijn. Deze 2 modellen verschillen in uiterlijk, zo wordt er voor iedereen een oplossing gezocht om duurzame energie aantrekkelijk te maken. Hieronder leest u meer informatie over de 2 soorten zonnepanelen.

  1. Dakpan zonnepanelen, ter grootte van 4 dakpannen

De eerste mogelijkheid die u heeft is een zonnepaneel die even groot is als 4 normale dakpannen. Dit type zonnepanelen plaatsen ze over of tussen uw huidige dakpannen. Zo lopen de zonnepanelen mooi in elkaar over. Wat moet u zich voorstellen bij deze zonnepanelen? Deze zonnepanelen zien eruit als één strook ter grootte van vier dakpannen naast elkaar en de hoogte van één enkele dakpan. Omdat het stroken zijn die uit één geheel bestaan, vallen ze een stuk minder op.

  1. Geïntegreerde dakpan zonnepaneel

Het tweede type is een geïntegreerde dakpan zonnepaneel. Het verschil tussen de soorten dakpan zonnepanelen zit hem in het uiterlijk. De dakpan zonnepanelen van 4 dakpannen zien eruit als één zonnepaneel strook en niet als losse dakpannen. Bij een geïntegreerde dakpan zonnepaneel is dit wel het geval. Dit zijn losse dakpannen waar een zonnepaneel op is gemonteerd. Over het algemeen zijn deze zonnepanelen favoriet, omdat deze het minst opvallen. Dit lijken net normale dakpannen, terwijl het andere typen er meer uitziet als losse stroken.

Warm water met een zonneboiler

Een zonneboiler zet zonlicht niet om in energie, maar gebruikt de warmte van de zon om water op te warmen. Het water dat door de zonneboiler wordt opgewarmd is te gebruiken als tapwater en is geschikt om bijvoorbeeld mee te koken, te douchen en kleding in te wassen. Met een zonneboiler bespaar je tot wel 45% op de energiekosten voor warm water, een flink bedrag dus. Het te besparen bedrag is onder andere afhankelijk van de grootte van het huishouden, de grootte van je zonneboiler en hoeveel warm water je verbruikt. Met een zonneboiler ben je goed voor het milieu, omdat het water in huis niet opgewarmd hoeft te worden met fossiele brandstoffen.

Er zijn verschillende soorten zonneboilers waar je uit kan kiezen:

  • Standaard

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die zich op het dak bevindt en een voorraadvat dat in huis staat. Dit type zonneboiler heeft een inhoud van 80 tot 100 liter.

  • CV-zonneboiler

Bij deze zonneboiler dient de zonneboiler als een voorverwarmer van de verwarmingsketel. Hiermee bespaar je op de stookkosten van je verwarmingsketel en ben je milieuvriendelijk. Deze zonneboiler heeft een inhoud van 110 tot 300 liter.

  • Compacte zonneboiler

Deze zonneboiler heeft geen los voorraadvat dat in huis wordt geplaatst, waardoor je geen ruimte verliest. De zonnecollector en het voorraadvat worden geïntegreerd en daardoor wordt het geheel een stuk compacter, vandaar de naam. Ga je voor deze zonneboiler? Check dan het maximale draaggewicht van je dak, want doordat het water nu op je dak wordt opgeslagen wordt het meer belast. Een compacte zonneboiler heeft een inhoud van 70 tot 170 liter.

  • Zonneboilercombi

De zonneboilercombi maakt het mogelijk om zowel je tapwater als het water van je verwarmingsketel toe te voeren. Deze boiler wordt met name gebruikt voor het opwarmen van de vloerverwarming en wandverwarming en heeft een inhoud van 250 liter.

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van het type zonneboiler dat je kiest en hoe groot het voorraadvat is. 

Dakpannen, zonneboilers en zonnepanelen

Er zijn dus ook andere manieren om zonne energie te gebruiken, ook als je reguliere zonnepanelen niet mooi vindt. Door gebruik te maken van het gratis zonlicht dat de zon brengt, ben je goed voor het milieu en ben je minder geld kwijt aan het einde van de maand. Dubbel winst dus. Ben jij overtuigd en ga jij voor de voordelen van zonlicht, maar weet je nog niet voor welke optie je gaat? Vraag dan verschillende offertes aan bij specialisten, zo kan je goed de prijzen van zonneboilers, zonne dakpannen en zonnepanelen vergelijken en kies je de optie en zonnepanelen prijs die het best bij jou past.

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Artikel 27

Theme by Anders Norén