Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

Bewust wonen doe je zo!

Bewust leven is volledig van het geitenwollensokken imago afgestapt en is zelfs populairder dan ooit. Het mooie van bewust leven is dat het op talloze verschillende manieren is in te vullen. Zo kunt u ervoor kiezen om biologisch te eten, meer her te gebruiken of duurzamer te wonen. Hieronder leest u makkelijke en minder makkelijke tips en tricks om een stukje bewuster te wonen.

Consuminderen

Consuminderen, we zijn inmiddels allemaal bekend met de term. Consuminderen betekent natuurlijk niet dat u zichzelf uit hoeft te hongeren of dat u rond moet lopen met die iets te vaak gedragen trui waar inmiddels gaten in zit. Consuminderen betekent simpelweg dat u wat bewuster omgaat met de producten die u koopt en dat u minder aankopen doet die u eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Iets dat bijdraagt aan een schoner milieu en een gezonde levensstijl, is uw eigen eten verbouwen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft u hier helemaal geen grote tuin voor nodig. Plant simpelweg een paar van uw favoriete soorten groenten, fruit of kruiden in wat mooie potten. Hierdoor kunt u ze al kwijt in een kleine tuin of zelfs op een balkon. Heeft toch geen plek of zin om uw eigen moestuintje bij te houden? Probeer dan alsnog bewuste keuzes te maken door te kiezen voor biologische producten in de supermarkt of nog beter, de ecowinkel.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe kleding die we kopen. Het kan soms wel wat minder. Bent u toch op zoek naar iets nieuws? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om kleding te lenen bij de kledingbibliotheek of om mee te doen aan een kledingruil. Hierdoor kunt u wellicht een ander blij maken met de miskopen waarvan u weet dat u het toch nooit gaat dragen, en kunt u zelf op een goedkope en duurzame manier ook wat nieuws vinden.

Recycle!

De tweede tip voor een bewuste levensstijl is een bekende, namelijk recyclen. Maar hoe voor de hand liggend deze maatregel ook is, lang niet iedereen doet hier aan mee. Zonde, recyclen is namelijk een van de simpelste dingen die u kunt doen om bij te dragen aan een duurzame wereld. Een gemiddeld persoon veroorzaakt ongeveer 5 kilo afval per week. Door dit afval gescheiden in te leveren, kan er een hoop energie en grondstoffen worden bespaard. Tegenwoordig wordt ongeveer de helft van het huishoudelijke afval hergebruikt, maar het streven is om dit percentage steeds hoger te laten worden. Maar niet alleen op huishoudelijk afval kan er bezuinigd worden. Ook andere spullen die u niet meer nodig hebt, zoals meubels of servies, kunt u een tweede leven geven door ze bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel te brengen.

Bezuinigen

Een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen is bewust omgaan met energie en dus zoveel mogelijk verspilling proberen te voorkomen. U kunt natuurlijk uw woning een stuk duurzamer maken door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen of de woning goed te laten isoleren. Naast dat dit veel energieverspilling tegengaat, kunt u hier zelf ook veel voordeel uithalen. Uw maandelijkse energiekosten zullen namelijk aanzienlijk lager worden, waardoor u wel honderden euro’s per jaar kunt besparen. Bent u van plan om te gaan verhuizen, en wilt u gaan bezuinigen? Bij veel aannemers is het mogelijk om een lagere prijs te krijgen voor de isolatie en zonnepanelen, als dit bij de gehele verbouwing in zit. Raadpleeg hiervoor wel de aannemers, voordat u dit begroot!

Zijn deze maatregelen toch iets te ingrijpend? Door simpelweg wat aanpassingen te doen aan uw levensstijl kunt u ook al veel bereiken. Door bijvoorbeeld niet alleen op Warme Truiendag warm aan te kleden, maar door dit altijd te doen in de winter, kan de verwarming vaak een graadje lager. Probeer daarnaast om de gordijnen ‘s avonds en ‘s nachts zoveel mogelijk gesloten te houden bij koud weer. Zo ontsnapt er een stuk minder warmte en zult u inzien dat u een hoop kunt besparen op uw stookkosten. Niet alleen het milieu is hier blij mee, maar ook uw portemonnee.

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Artikel 27

Theme by Anders Norén