Artikel 27

Kunst en cultuur kleuren het leven!

Waarom drinkt iedereen plots matcha thee?

Het is algemeen bekend dat groene thee een gezond drankje is. Maar tegenwoordig is er ook de “nieuwe versie” van de gekende groene thee: matcha thee. Het drankje dat nu bij ons erg populair is, maakt eigenlijk al sinds de 12de eeuw deel uit van de Japanse cultuur.

Wat is matcha thee?

Matcha is eigenlijk een poeder dat gemaakt is van groene thee. Om matcha te kunnen produceren worden de theestruiken ongeveer drie weken voor de pluk overschaduwd met doeken of stro. Die schaduw zorg ervoor dat de planten extra bladgroen aanmaken, waardoor de blaadjes die felle groene kleur krijgen. Tijdens de pluk worden enkel en alleen de mooiste blaadjes geplukt, waarna ze gestoomd en

uiteindelijk gedroogd worden. Om het eindresultaat te bekomen, het groene poeder, worden de blaadjes eerst gescheiden van de nerven en de steeltjes en worden ze nadien ook gemalen tussen twee stenen. Doordat matcha thee de voorbije jaren zo populair geworden is, wordt de thee tegenwoordig ook in enorm grote hoeveelheden geproduceerd.

Waarom is matcha zo populair?

De voorbije jaren is matcha thee bij ons in de westerse wereld zeer populair geworden bij de echte theeliefhebbers. Hier zijn verschillende redenen voor, zoals bijvoorbeeld het feit dat matcha de enige poederthee op de markt is. Zeker voor theekenners en liefhebbers is poederthee een echt hebbeding. Een tweede reden is dat matcha thee een erg gezonde thee is. In totaal bevat matcha ongeveer 137 keer meer antioxidanten dan bijvoorbeeld een gewone groene thee. Bovendien zit er in matcha ook catechinen en chlorofyl, dat zware metalen en toxines uit ons systeem haalt. En misschien nog belangrijker is dat matcha ook de cholesterol verlaagt en een bron van vitamines is.

Hoe drink je matcha?

Wie voor de eerste keer een lekkere matcha thee wil drinken, moet weten dat dit niet gaat zoals bij het drinken van een gewone thee. Eerst en vooral mag een goed bereide matcha thee zeker niet bitter zijn. Niet alleen de temperatuur van de thee, maar ook de kwaliteit is zeer belangrijk. Zo moet je matcha bijvoorbeeld steeds in de koelkast bewaren, anders begint het poeder na verloop van tijd te ruiken naar vis, sloot of compost, wat erop wijst dat het poeder niet meer goed is voor gebruik. Om matcha te drinken kun je het volledig proces volgen en gebruik maken van een bamboelepel, een bamboeklopper, … Uiteraard kun je ook gewoon 1/3 koffielepel matcha in jouw kopje heet water doen en voorzichtig de matcha roeren.

Waarom is matcha duur?

In vergelijking met de gewone thee, ligt de kostprijs van matcha hoger. Vergelijkbaar met whisky of wijn, is er ook bij thee een verschil in kwaliteit, en dus in prijs. Als je weet dat van alle matcha die op heden verkocht wordt, slechts 5% daadwerkelijk afkomstig is uit Japan en dus echt matcha genoemd mag worden, dan begrijp je ook wel waarom de prijs van echte matcha iets hoger ligt dan de prijs van een gewoon kopje thee.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2023 Artikel 27

Theme by Anders Norén